13 Kasım 2013 Çarşamba

Amaan sağlıklı olsun da...

                                                            'Anneler...Doğumunuzu sahiplenin.'

Başlıktaki cümleye katılmamak mümkün mü?Tabii ki her şey gelip geçtikten,doğum bittikten,bebeğimizi kucağımıza aldıktan sonra herkes tarafından istenen ve beklenen budur.

Fakat doğumuna hazırlanmayanlar,doğumuyla ilgili sorumluluk almayıp,tüm sorumluluğu bu devirde en hafif tabirle 'saflık' örneği göstererek,'doktoruma güveniyorum' adı altında doktoruna bırakanlar tarafından (güven iyidir,kontrol daha iyidir) sanki daha farklı bir vurguyla telaffuz ediliyor gibi geliyor bana.O vurguyu duydum mu,ki bu genelde diyalog fazla ilerlemeden hemen başlarda sarfediliyor,o konuşma benim için başlamadan bitiyor.Karşımdaki bu konu üzerinde araştırmaya hevesi olmadığını ya da öneri duymaya isteği olmadığını bu cümleyle anlatıveriyor. Bunu çok defa tecrübe ettim.

Sonuçta arzu edilenin annenin ve bebeğin sağlıklı olması,doğum sürecine -doğumun esas sahibi olduğumuz halde- ağırlığımızı koyamayacağımız anlamına mı gelir? Süreci yoksaymamızı mı gerektirir?Sağlıklı olmaktan kastımız sadece nefes alıp verir halde,hayatta olmak mıdır?

Anne ve bebeğin doğum sonrasında azami sağlıkta olabilmesi için öncelikle sorgulamamız,sonrasında çok iyi araştırmamız gereken ana başlıklar var: Epidural,suni sancı,epizyotomi,doğumdan sonra kordonun kan atımı bitmeden kesilmesi,bebeğe yapılan K vitamini iğnesi ve Hepatit B aşısı,ten tene temasın en kısa sürede sağlanması gibi.Bu başlıkların kâr-zarar hesaplarının çok iyi yapılması,enine boyuna araştırılması gerekir.Çünkü hepsinin anne ve bebeğin sağlığına kısa ve uzun vadede,olumlu veya olumsuz etkileri olabilir.

Hayatımızdaki pek çok özel güne doğuma hazırlandığımızdan çok daha fazla emek ve mesai harcıyoruz.Evleneceğiniz güne ne kadar öncesinden hazırlanmaya başladınız bir düşünün.Veya çocuğunuzun doğum günü partisine?

Doğuma hazırlanmak sadece hastane odasını nasıl süsleyeceğini veya doğumdan sonra dağıtılacak şekerleri düşünmek demek değildir.

Çok daha fazlasını gerektirir.







4 yorum:

  1. Yazılarınızı tam zamanında okuyorum, çok önemli vurgular var, size sormak ve sizin tesadüfen anlattıklarınızdan öğrenmek isteyeceğim çok şey var! Araştırmak çok önemli ama hangisi doğru nasıl emin oluruz? Tıbbi bir birikimimiz yokken, neyi nasıl değerlendiririz? " Epidural,suni sancı,epizyotomi,doğumdan sonra kordonun kan atımı bitmeden kesilmesi,bebeğe yapılan K vitamini iğnesi ve Hepatit B aşısı" cümlesinde geçenler özellikle... Gerçekten çok tanışmak isterim mümkün olursa...

    YanıtlaSil
  2. Birçok yazıma bıraktığınız yorumlar için teşekkür ederim öncelikle.Beğeni ve ilginiz için sağolun...

    'Nasıl emin oluruz?' güzel bir soru. :) Ama son yazımın sonunda bahsettiğim aklımıza,sağduyumuza ve içgüdülerimize güvenebildiğimiz ölçüde emin de olabiliyoruz,endişe etmeyin. :) Bir de mümkün olduğu ölçüde doğaya ve doğamıza bakarsak...

    Başka bir yorumda aynı semtte oturduğumuzdan bahsetmişsiniz.Bunu nasıl anladınız bilemiyorum ama öyleyse ben de seve seve tanışmak isterim.Aynı semtte olmasak da tanışmak isterim tabii :)

    Mail adresim oyku1979@hotmail.com,oradan haberleşebiliriz sanırım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. yazılarında geç tanışanlardanım öykücüm ama en azından şimdi görme şansını yakaladım bebeğim ve kendim için harika blog teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...