20 Mart 2014 Perşembe

Badem sütü yapımı



Badem sütü bizim evde sıkça yapıp tükettiğimiz bir süt.Yapımıyla ilgili yerli ve yabancı kaynaklara bakacak olursanız birçok farklı tarifle karşılaşabilirsiniz.Kabuğunu soyarak yapan var,soymadan yapan var,bir bardak badem için farklı miktarlarda su ölçüsü kullananlar var.

Ben de yakın bir zamana kadar bir bardak bademi iki bardak suyla akşamdan ıslatıp sabah robottan öyle çekiyordum.Süzdükten sonra posayı tekrar robota alıp,üstüne bir bardak daha su ekleyip bir kere daha çekiyordum.Artık üç bardak suyla ıslatıp,işlemi bir seferde yapıyorum.



Bir su bardağı çiğ bademi süzgeçte yıkayıp,kabuklarıyla beraber üç bardak içme suyuyla akşamdan ıslatıyoruz.



                                     Sabah içindeki suyla beraber robota (blender) alıyoruz.

                                          
                                        Yaklaşık bir dakika boyunca çekiyoruz.



                                          Sonra temiz bir tülbentten süzüyoruz.


                                                     İyice sıkıyoruz.



                                                Badem sütümüz hazır.


Hazırladığınız badem sütünün içeceğiniz kadarını tekrar robota alıp dilediğiniz meyveyle tekrar çekebilirsiniz.Biz en çok muz,hurma ve avokado kullanıyoruz.İçine kakao,keçiboynuzu tozu,tarçın gibi malzemeler de katabilirsiniz.Sütün kalanını da buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.


Tülbentte kalan posayı bir fırın tepsisine serip kurutabilir,daha sonra derin dondurucuda uzun müddet saklayabilirsiniz.Bu posayı sonradan değerlendirmek için de birçok yöntem var.Ben sağlıklı ve güzel bir tatlı yaparak değerlendiriyorum.Tarifini en kısa zamanda paylaşacağım.


7 yorum:

  1. çiğ bademi nerden alıyorsunuz?
    Fatma Güneş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün kuruyemişçilerde ve pazarlarda bulabilirsiniz.

      Sil
    2. teşekkürler, genelde kavrulmuş satılıyor da, çiğ denk gelmedi hiç

      Sil
  2. Oykucum bademi geceden islatmamizin sebebi icindeki phytic asidi cikartmak bildigim. Islatma suyu bu yuzden kullanilmamali denir tum islatilan tahil ve kurubakliyat ve yemislerde oldugu gibi...sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne 'phytic asid'miş yahu,kurtulamadım gitti. :) Phytic beni fıtık etti. :)
      Doğrudur Başakcım ama ben niyeyse bir önemseyemedim gitti bu meseleyi. :) Ama senin yorumun bu yazıya bir dipnot olsun madem,okuyanlar göz önünde bulundursunlar isterlerse.

      Sil
  3. Ben blendırda çektikten sonra tülbentle süzmüyorum. Acaba bebeklere vermeden önce mi süzmek gerekiyor. 4,5 yaşında kızım gayet rahat içiyor ama şimdi süzdüğünüzü görünce aklıma takıldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzmeden içmeyi hiç denemedim,bilemiyorum.Ama yine de en azından bebekler için içimi daha kolay olur mutlaka süzünce.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...