İlk 6 ay anne sütü vurgusu o kadar kuvvetli yapılmaya başlandı ki,sanki 6 ay yeter gibi bir izlenim doğdu son zamanlarda,anlayışı kıt kesimlerde...Bu açıdan güzel bir noktaya değinmiş Açalya.
İlk yıldan sonra sütün besleyici değerinin kalmadığını,faydası olmadığını söyleyenlere şu küçük notu düşmek isterim:
İkinci yılda (12-23.aylar arası) günlük 448 ml anne sütü:
- enerji ihtiyacının % 29'unu
- protein ihticanın % 43'ünü
- kalsiyum ihtiyacının %36'sını
- A vitamini ihtiyacının %75'ini
- folik asit ihtiyacının %76'sını
- b12 vitamini ihtiyacının %94'ünü
- C vitamini ihtiyacının %60'ını
karşılar.
Daha ayrıntılı bilgi için benim severek takip ettiğim ve emzirme konusunda birçok sorunuza cevap bulabileceğiniz http://www.kellymom.com/ adresine göz atabilirsiniz.
Emzirme süresi annenin bile tekelinde olmamalıdır bana kalırsa.Şartlar müsaade ediyorsa bir çocuk emmeyi kendiliğinden bırakmalıdır.
- ''Aaa!Alışır,hiç bırakmaz.'' mı diyorsunuz?BIRAKIR.
- ''Anneye bağımlı olur,özgürlüğünü kazanamaz.'' mı diyorsunuz?KAZANIR.
- ''İlerde meme düşkünü hatta sapık olur.'' mu diyorsunuz? OLMAZ.Bence asıl sapık çocuk ve sapık kelimelerini aynı cümle içinde kullanandır.
Dünyanın doğusunda daha doğrusu çocukların uzun emzirildiği yerlerde memelerinizi açarak dolaşsanız bile dönüp bakan olmaz.Çünkü gerekli doyum çok küçükken sağlanmıştır.Memeler daha çok batı toplumlarında seks objesi olarak görülür.Çünkü bebekler ya emzirilmemiş ya da vaktinden önce sütten kesilmişlerdir.Uzun emzirmeyle sapıklık ya da sapkınlığın bir alakası olacak olsa neredeyse 1950'lerden beri biberonla beslenen batı toplumlarından hiç sapık çıkmaması gerekirdi,öyle değil mi?
''Çocukları vaktinden önce bağımsız bireyler olmaları için iterseniz onlar size daha çok yapışır.Siz yanında durun,o zamanı gelince sizi zaten itecektir.''Bu cümleler osho-çocuk'tan aklımda kaldı.Bir de nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama şöyle bir cümle var aklımda kalan:''Ham meyveyi dalından koparmak isterseniz dalı kırarsınız.O zamanı gelip olgunlaştığında zaten kendisi düşecektir.''
Demem o ki,ne uzun uzun emzirmekten,ne koynunuza alıp yatırmaktan,ne kucağınızda taşımaktan 'alışır' diye korkmayın.Bebekliğinden başlayarak bir şeylere alıştırmamaya(!),disipline etmeye çalışmayın.Bırakın...Akışına bırakın...Doğaya bırakın...Doğanın yanlış yapmadığını göreceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder