8 Eylül 2011 Perşembe

Siz plasentanızı ne yaptınız?

Şu anda bu yazıyı okuyan çoğu kadının başlıkta sorduğum soruya ne yanıt verdiğini duyar gibiyim:'Hastanede kaldı.Ne yapacaktım ki?'

Maalesef benimki de.

Ama ikincisine en az bebeğime sahip çıktığım kadar sahip çıkmaya kararlıyım.Adı üstünde değil mi zaten?Bebeğin eşi.

Doğadaki çoğu memeli doğumdan hemen sonra plasentalarını yer.Bunu içgüdüsel bir biçimde yaparlar.Hatta kedimin doğumuna yardım ettiğimde kendi gözlerimle de gördüm.Beş tane yavrulamıştı.Kiminin önce başı çıkmıştı,kiminin patisi.(Makat gelişi doğada da sıklıkla görülüyor yani.Acaba insanoğlu mu fazla abartmakta bunu da?) :) Sonuncuyu da doğurduktan sonra çıkan plasentayı silip süpürmüştü.

'Hayvanlar yapıyorsa bir bildikleri vardır.' diye düşünürüm hep.Bunda da var.Çünkü plasentanın içinde doğumdan sonra bir annenin bütün ihtiyacını karşılayacak besinler var.Demir deposu olmasının yanında,B6 vitamini ve oksitosin hormonu bakımından da çok zengin.

Ben dememiş miydim ikinci doğumumda aynı bir hayvan gibi davranacağım diye?Yani evet,ben bir kısmını yiyip,bir kısmını kapsüllemeyi planlıyorum.

'Plasenta encapsulation' dünyanın birçok ülkesinde birçok anne tarafından yapılıyor.Hatta son zamanlarda Avrupa ve Amerika'da da iyice yaygınlaşmaya başladı.Bu kapsüllere 'mutluluk kapsülleri' adını verenler var.Çünkü tecrübe edenlerin hepsi lohusalık depresyonu yaşamadıklarını,sütlerinin bol olduğunu,kendilerini daha enerjik ve 'normal' hissettiklerini,bebeklerinin ise gaz,huzursuzluk vb. sorunları daha az yaşayıp daha mutlu bebekler olduğunu söylüyor.

Geleneksel Çin Tıbbı'nda zaten binlerce yıldır uygulanmakta olan bir yöntem bu.Plasenta,önce çeşitli baharatlarla haşlanıp,sonra küçük parçalara ayrılıp,ardından düşük ısılı bir fırında uzun süren bir pişirme daha doğrusu kurutmadan sonra toz haline getirilip bitkisel kapsüllere dolduruluyor.Daha sonra isteğe bağlı tüketiliyor.

Eğer plasentanızdan faydalanmaya karar verdiyseniz 'encapsulation' tek yöntem değil.Küçük parçalara ayırıp meyvelerle karıştırarak kendinize güzel bir smoothie hazırlayabilirsiniz.Homeopatik bir remedy veya plasenta kremi yapabilirsiniz.(Yıllar önce öğrenmiştim plasentanın cilde çok iyi geldiği bilgisini.Hatta yurt dışında bazı hemşirelerin doğumdan sonra atılacak olan plasentayı alıp yüzlerine sürdüklerini duyduğumda çok şaşırmıştım.'Atılacak' lafın gelişi elbette,yoksa değerli bir tıbbi atık olduğu için plasentalar kozmetik firmalarınca toplanmakta ve zor ulaşılan pahalı kremlerin yapımında kullanılmaktadır,aynı sünnet derisi gibi.) İnternette biraz araştırırsanız,çorbasından makarnasına,birçok plasentalı tarif de bulabilirsiniz.

Hiçbir şey yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız bile plasentanın üstündeki damarların aynı bir ağaca benzemesinden ilham alıp,yine yurt dışında birçok ailenin yaptığı gibi,aileniz için bir ağaç dikip altına gömebilirsiniz.

Bu konu ilginizi çektiyse buyurun lütfen,ilgili birkaç site ve bir video:

http://www.placentanetwork.com/

http://www.placentabenefits.info/

http://www.placentamom.weebly.com/

http://www.drmomma.org/2010/08/happy-pills-placenta-encapsulation.html




2 yorum:

  1. Buzlukta bekliyor diye okudum bi yazıda ama kaybettim sonra tarihine bakmamıştım, hala buzlukta mı yoksa değerlendirdiniz mi?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...