4 Kasım 2010 Perşembe

İki çocuk birden emzirme


Ben emmeyi çocuğun kendisinin bırakması taraftarıyım.Bunun böyle olması-nasıl ki bu doğumdan sonra kendiliğinden başlayan doğal bir eylemse bitişinin de yine kendiliğinden olması- gerektiğine inanıyorum.


Bu noktada, ikinci çocuğu yapmayı düşündüğümüzde 'tandem breastfeeding' tanımı devreye giriyor ister istemez.Türkçe'ye 'ikili emzirme' ya da 'iki çocuğu birden emzirme' olarak çevirebiliriz.

Bizim toplumumuzda hamileyken emzirmenin çocuğa zararlı olacağı düşünülür.Hem doğacak çocuğun yeterli beslenemeyeceği,hem de emen çocuğun hamilelikte değişen hormonlardan olumsuz etkileneceği varsayılır.Fakat,doğru ve yeterli beslenildiği takdirde ilk seçenek kolayca devre dışı bırakılabilir,ikincisinin ise bilimsel bir dayanağı yoktur.

Hamilelikte hormonların değişmesiyle süt miktarınız çok azalabilir,sütün tadının değişmesiyle çocuk emmeyi kendiliğinden bırabilir yahut sütünüz tamamen kesilebilir.Bu bünyenize bağlı,şans işi yani biraz.


Hamilelikte,sütün emen çocuğu zehirleyecek olduğu düşüncesi şundan ileri gelir:Biliyorsunuz gebeliğin ilerleyen dönemlerinde vücut gelecek olan bebek için kolostrum (ağız) adı verilen sütü salgılamaya başlar.Bu,bebek doğduğunda mekonyum adı verilen ilk dışkısını atmasına yardımcı olmak üzere laksatif etkiye sahip olan bir süttür.Bu süt,emmeye devam etmekte olan çocuk tarafından içildiğinde, geçici süreliğine bağırsakları çalıştırarak hafif ishale sebep olabilir.'Zehirlenme' diye tabir edilen basitçe budur işte.


Henüz kendim tecrübe etmediğim için zorluklarını ya da olumlu taraflarını yazamıyorum.Mutlaka kendine göre zorlukları ya da 'İyi ki emzirmeye devam etmişim!' dedirtecek yanları vardır,bilemiyorum.Fakat iki kardeşin el ele tutuşarak emmeleri gibi bir hayalim var,ne yalan söyleyeyim,hayali bile mutluluk veren...
Daha fazla bilgi için yukarıda kapak resmini gördüğünüz,La Leche League International tarafından yayınlanan 'Adventures in tandem nursing' kitabını tavsiye edebilirim.

11 yorum:

  1. Şu yazdığının o kadar anne habersiz ki yazık ufacık bebekleri memede kesmişler sinirlerim bozuldu gece gece bakmadığım okumadığım yazı kalmadı...Ben bu yazıyı herkese ileteceğim.Elinize sağlık.Bu arada buda benim blogum https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2106450668665573257#allposts

    YanıtlaSil
  2. Bloğa bu yazı yazıldığı zaman kızım 13 aylıktı. Ben hamileydim ama henüz bilmiyordum. Kızım 22 aylık olduğunda oğlum doğdu. Ben hamileliğim büyük bir bölümünde kızımı emzirmeye devam ettim. O sırada oğlum karnımda tekmeler atıyordu. Sonra oğlum doğdu. Birkaç hafta sonra kızım kaldığı yerden devam etti emmeye. 8 ay beraber emdiler. Bazen sırayla, bazen aynı anda. Sonra kızım 30 aylıkken kendisi bırakmak istedi büyüdüğüne karar verip. Oğlum bir süre daha devam etti ve 30 aylıkken o da kendiliğinden bıraktı. Ve ben sezaryenle doğurmuş ve bütün aşılarını yaptırmış olmamın iç huzursuzluğunu, uzun ve zevkli emzirme sürecimle telafi etmeye çalıştım sanırım. Hastalıklardan uzak bir çocukluk geçirdik çok şükür. Ve kardeş olmanın keyfini daha minicikken beraber emerken almaya başladılar çocuklarım :) Bu yazıyı yıllar sonra okuyunca aklıma o güzel günler geldi :) Paylaşmak istedim...

    YanıtlaSil
  3. Tarçın ve zeytin çok meraktayım acaba n kadar emzirmediniz çocuk doğunca ve doğuma gitmeden önce bende 14haftalik gebeyim ve emzirmeye devam edicem fakat çevremde bu konuda çok yalnızım desteklerinizi esirgemeyin lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,

      kızım 7 aylıkken oğluma hamile kaldım ve hiç hamile kalmamış gibi emzirmeye devam ettim. hamileliğimde sorun yaşamadım ve hamileyken emzirdiğim için halkımızın beslenemez diye düşündüğü oğlum 3790gr doğdu. doktorum emzirmeyi kesmemi istemişti ama ben dinlemedim. erken doğuma yol açtığına da inanılıyor ancak oğlum 39+6'da doğdu. ne hamileliğin başında ne de son zamanlarında emzirmeye hiç ara vermedim. böyle bir gereklilik yok. zaten hamileliğin son zamanlarında emzirmek doğumu da kolaylaştırıyor/hızlandırıyor.

      şu an kızım 2 yaşında, oğlum 8 aylık ve birlikte emmeye devam ediyorlar. doktorlarınız memeden kesin dediğinde nedenini sorgulayın. kalıplaşmış şeyler dışında yanıt veremiyorlar ve verdikleri yanıtların bilimsel dayanakları yok. çevrenizden destek beklemeyin, siz başkalarına örnek olun. yargılayan insanlar dahi zamanla alışıyorlar. başarılar dilerim :)

      Sil
    2. merhabalar 14 aylik oglum var ve 7 haftalik hamileyim bende emzirmek taraftariyim ama esim dahi herkez kesmem gerektigini söylüyor oglumu 3 gundur emziremiyorum sucluluk duygusu baskin bende bu konuda beni aydinlatin rica ederim bende her ikisini emzirmek istiyorum ve karnim daki minigime kuvvet olmak Istiyorum onun icin nasil beslenebilirim. 3 gundur emzirmedigim icin goguslerim patlicak korkudan sagamadim daa :(

      Sil
  4. merhabalar 9 aylık bir kızım var ve 10 haftalık hamileyim.
    sağ göğsümdeki süt neredeyse çekilmek üzere bizde sol ile devam ediyoruz.
    şüyle bir yazı okumuştum : her iki göğüsten gelen sütlerin besin değerleri farklıdır bir göğüs yeni doğana diğeri de büyük bebeğe verilir birinden yeni doğan bir bebeğe göre süt üretir vücut diğeri ne de büyük bebeğinize göre süt üretimi yapar bu doğru mu ?

    YanıtlaSil
  5. Oğlum ve kızımın arası 15 ay. Bu ayın sonunda oğlum 19, kızım 4 aylık olacak. Kızıma hamileliğim boyunca oğlumu emzirmeye devam ettim. Hatta oğlumu emzirip doğuma öyle gittim. Misal teşkil etmesi için yazıyorum. Bırakmayın ne olur. İnanın ve çok dua edin, akla gelen korkulardan dolayı (süt yetmemesi, küçüğün gelişememesi, vs..) Kolaylıklar sizinle olsun :)

    YanıtlaSil
  6. esma nur hanım merhaba size nasıl ulaşabilirim sormak istediğim sorularım var

    YanıtlaSil
  7. engokcimen@gmail.com mail adresim.

    YanıtlaSil
  8. Kizim 19 aylik ve 1 aylik bebegim var bende hamileyken emzirdim ve halen devam ediyorum benm icin cok zor oluyor kucuk kizim emeken buyuk kizim kiskaniyor ve o da emmek istiyor bazen ikisine ayni anda veriyorum 😉etrafimdaki herkesten tepki aliyorum buyugu kes artik diye annem bikac gun ben de kalsin dio ama vicdanim rahat etmiyor ne yapacagimi bilmiyorum bu yazi icin cok teskkr ederim icim rahatladi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yeni yazmışsınız umarım görürsünüz ve bırakmazsınız ikisini emzirmeyi. Anne ve kayınvalideler iyilik diye söylüyor ama kırdıklarının farkında olmuyorlar söylerken. Ve öyle iyi olacağını duyduklarından söylüyorlar. Bence annenin içgüdüsünü dinlemesi en iyi olan. Ben de 9 aylık hamileyim, hamile kaldıktan 3 ay sonra emmeyi iki kadın doğum doktoru ve çevre baskısıyla bıraktırdım oğluma. Eğer kızım doğduğunda emmek isterse engel olmamayı düşünüyorum ama çok tepki alacağıma eminim

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...